Co je víno André?
André je původní česká červená odrůda, která vznikla v roce 1960 ve Velkých Pavlovicích křížením Frankovky a Svatovavřineckého. Nese jméno po zakladateli zdejší vinařské stanice – profesoru André Čermákovi.
Typicky se pěstuje zejména na jižní Moravě, kde se jí nejvíce daří díky slunnému klimatu a vhodné půdě. Víno z této odrůdy je oblíbené nejen pro svou plnou chuť, ale také pro tmavě rubínovou barvu, ovocité aroma a jemnou tříslovinu, která z něj dělá elegantní společníka k mnoha pokrmům.
Chuťový profil a aroma
Víno André bývá středně až plně strukturované, s výraznou ovocností. Nejčastěji v chuti a vůni najdeme:
- tmavé bobulové ovoce – černý rybíz, borůvky, ostružiny
- švestky a višně
- kořenité tóny – pepř, nové koření
- u delšího zrání tóny čokolády nebo vanilky
Tato odrůda může být velmi dobře vhodná i pro ležení v dubových sudech, které vínu dodají na hloubce a jemném kouřovém doteku.
S čím víno André párovat?
André je velmi všestranné víno, které si výborně rozumí s:
- hovězím masem, např. pečení, líčka, carpaccio
- zvěřinou – srnčí ragú, kanec na víně
- grilovanými specialitami – maso, lilky, cukety
- tvrdými a zrajícími sýry – gouda, cheddar, ementál
- těstovinami s houbovou omáčkou nebo lasagnemi
Díky své ovocnosti se hodí i k lehce pikantním pokrmům nebo vegetariánským jídlům se silnější chutí.
Ideální teplota servírování
Aby víno ukázalo svou pravou krásu, mělo by být podáváno při teplotě 14–16 °C. V této teplotě se nejlépe rozvine jak vůně, tak chuť. Příliš studené víno působí ploše, naopak přehřáté zdůrazní alkohol.
Doporučení: Víno André z vinařství Šilinek
Pokud chcete tuto odrůdu poznat z její nejlepší stránky, doporučujeme André z vinařství Šilinek, které najdete u nás ve vinotékách. Toto víno v sobě kombinuje poctivou moravskou tradici, pečlivé zpracování a osobitý charakter. Rádi vám ho představíme osobně – zastavte se za námi na našich vinotékách nebo nás kontaktujte pro více informací. Budeme se na Vás těšit.